Vår lilla radhusträdgård drar till sig många insekter av olika slag. Jag noterar vilka insekter som finns och lever i trädgården. Jag arbetar också mer riktat för att öka den biologiska mångfalden av insekter, genom att till exempel plantera fler blommande växter.
Stenparti
Varje ”seriös” trädgård bör innehålla ett stenparti. Stenpartiet kan se ut på många olika sätt, beroende på placering i trädgården, jordmån, exponering och val av växter, för att nämna några. Den typ som jag avser här innehåller mycket sand, är stenrik och solbelyst. Växterna är låga och älskar sol och värme.
Genom att till stor del gräva ner stenarna under markytan (tänk på hur isberg ser ut i havet) hjälper de till att värma upp jorden och skapa en varm härlig mikromiljö. Många insekter gillar om man blandar in mycket sand i jorden (delar av stenpartiet kan vara nästan ren sand). Med de rätta blommorna kommer det att myllra av småkryp.
Fjärilar, jordlöpare, skinnbaggar, blomflugor, vägsteklar, gräv/rovsteklar och massor av bin och humlor kommer att älska det. Jag byggde upp stenpartiet (som mäter cirka 1,5 x 2,5 meter) i början av sommaren 2014. I ovankanten blommar blodnäva och trift. Gul fetknopp är på väg att slå ut till vänster och till höger. Längst ner blommar gråfibblan.
När två år har gått har växtligheten fått breda ut sig och i slutet av maj 2016 blommar återigen blodnäva med trift och gråfibbla. När sedan gul och vit fetknopp blommar i juni-juli tillsammans med backtimjan är det full fart på insekterna i stenpartiet.
Generalister och specialister
När man tittar på blommor och bin i trädgården kan man se en del intressanta saker. Vissa blommor är populärare än andra och drar till sig många slags bin (och andra insekter), medan andra blommor aldrig besöks av någon insekt.
Man kan även se att vissa bin bara besöker en slags blomma, de är specialister på att utnyttja just denna födoresurs. I vår trädgård har vi hittills sett tre sådana bin, nämligen: storullbi, väggsidenbi och blåklocksbi.
Storullbiet – Anthidium manicatum hittar vi på lammöron som växer i kanten av stenpartiet. En hane brukar vakta blombeståndet och motar bort andra insekter som vill dit. Honan dyker upp emellanåt för att äta och samla föda till sin avkomma.
Väggsidenbi – Colletes daviesanus älskar renfanan på framsidan av huset. Under dagar i juli och augusti kan man se framför allt honor ”tanka” pollen. Renfana är en bra växt för insekter och förutom väggsidenbi är det många flugor och en del skinnbaggar på blommorna.
Blåklocksbi – Melitta haemorrhoidalis besöker större blåklocka i trädgården. Detta bi har specialiserat sig på olika klockor (Campanula). Tidigt på säsongen ser man många hanar som uppehåller sig kring blommorna och honorna dyker upp först senare. Hanarna brukar ofta sova i de djupa blommorna under natten.
Vilka blommor tycker insekterna om?
Blommande fruktträd som äpple och plommon är väldigt bra för födosökande insekter, så även i vår trädgård. Humlor och bin dominerar, men också blomflugor, andra flugor och vissa skalbaggar söker föda här.
Några exempel från vårt plommonträd på baksidan i år (2016): glödsandbi (Andrena fulva), trädgårdssandbi (Andrena haemorrhoa), vårpälsbi (Anthophora plumipes), honungsbi (Apis mellifera), rödmurarbi (Osmia bicornis) och mörk jordhumla (Bombus terrestris). I äppleblommorna på framsidan har jag dessutom sett smågökbi (Nomada flavoguttata) samt parksandbi (Andrena chrysosceles).
Över huvud taget är familjen Rosväxter (Rosaceae) bra för många blombesökande insekter. I vår trädgård har vi även spirea och ölandstok som ingår i denna grupp. Nu i augusti blommar fortfarande ölandstoken och den är (och har varit– den började blomma redan i mitten av maj!) oerhört välbesökt av flugor, bin och andra insekter. Hittills har jag registrerat 25 olika insekter i tokens blommor och här dominerar blomflugor. Några exempel: solblomflugor (Syrphus sp.), kort gräsblomfluga (Melanostoma mellinum), mörk buskblomfluga (Parasyrphus lineolus), tre arter av slamflugor (Eristalis lineata, E. pertinax och E. tenax ), tångslamfluga (Eristalinus aeneus), tistelörtblomfluga (Cheilosia proxima) och kompostblomfluga (Syritta pipiens).